2 C
Bursa
19 Şubat 2025
BAL-GÖÇ – Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği
Balkan Yemekleri

Ciğer Sarma

Malzemeler:
* 1 kg kuzu gömleği,
* 1 kg karaciğer,
* 4 su bardağı pirinç,
* 1 yumurta sarısı,
* 1 kaşık tereyağı ya da sıvı yağ,
* 1’er tatlı kaşığı nane, karabiber, kuş üzümü, tuz.
Yapılışı:
  • İlk önce kuzu gömleği, ılık suda açılması için bekletilir.
  • Ciğerler ufak ufak doğranır. Öncesinde kuzu gömleğinin kalın kısımlarından alınan iç yağ; ince ince doğranıp, tavada hiç yağ koymadan orta ateşte eriyene kadar kavrulur. Sonra içine ciğerler ilave edilip, kavurmaya devam edilir. Rengi biraz döndükten sonra kendi suyuyla kısık ateşte pişmeye bırakılır.
  • Tamamen suyunu çektikten sonra, 4 su bardağı, daha önce sıcak ve tuzlu suda bekletilen pirinç güzelce yıkanıp içine ilave edilip, kavurmaya devam edilir. Tatlandırmak için, karabiber, tuz ve nane(isteğe göre kuş üzümü) ilave edilip 2-3 dakika kavurmaya devam edilir. 5 su bardağı sıcak su eklenip, pişmeye bırakılır.
  • Sonrasında yuvarlak bir kaseye kuzu gömleği yerleştirilip, içine ciğerli harçtan ilave edilerek üzerine gömlek kapatılır ve ters döndürülerek pişirmek üzere tepsiye yerleştirilir. Tamamı bitene kadar aynı işleme devam edilir. Üzerine 1 yumurta sarısı ve eritilmiş tereyağı ya da sıvı yağ karıştırarak hazırlanan sos sürülerek, fırında kızarıncaya kadar pişirilir.
  • Kızarmaya başlayınca arada tavada biriken yağ süzülerek pişirilmeye devam edilir. Yeteri kadar kızarınca fırından alınıp servis edilir.
  • Bu malzemelerle yaklaşık 15 adet ciğer sarma çıkıyor. Malzemenin yarısını kullanarak 7-8 adet olacak şekilde de hazırlayabilirsiniz.
Afiyet olsun.
Kaynak Kişi​ : Fatmagül Uzunoğlu
Doğum Yeri ​: Bulgaristan / Filibe / İstanimaka ( Asenovgrad)
Derleyen​ : Hayriye Ünal

İlgili Yazılar

Baklava

selim

Tavuklu Kapama

selim

Pırasalı Arnavut Böreği

selim

Bu web sitesi, deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda sorun yaşamayacağınızı varsayıyoruz, ancak dilerseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul Et Devamını Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası