Bundan 39 yıl önce Bulgaristan’da yaşanılan asimilasyonu Türk ve Dünya kamuoyuna duyurmak amacıyla kurulan derneğimiz, adına yakışır bir şekilde Balkanlarda yaşayan Türk ve akraba topluluklarının her zaman sesi olmayı başarmıştır.
39 yıllık bu ulu çınar her geçen gün daha da büyüyen, gelişen, marka değeri kazanan bir sivil toplum kuruluşudur. Derneğimizin kuruluşundan bugüne kadar emeği geçen, katkı veren herkese saygı ve şükranlarımızı sunuyoruz.
Yeni dönemde BAL-GÖÇ, sadece Bulgaristan’a değil, tüm Balkanlara hitap eden, yöre derneklerini kucaklayan, tüm Balkan dernekleri ile iş ve eylem birliği sağlayan, daha demokratik ve katılımcı bir sivil toplum kuruluşu olmuştur.
MİSYONUMUZ; birlik, beraberlik ve dayanışma içerisinde kültürel değerlerimizi koruyup yaşatarak, gelenek ve göreneklerimizin gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlamaktır. Bu büyük misyonun farkındayız. Son zamanlarda ekonomik sebeplerle gerçekleşen göçler nedeniyle kültürümüz, Dünya’nın dört bir tarafına yayılırken bir yandan da kaybolma riski yaşamakta; maalesef dayanışma da azalmaktadır. Bu nedenle dünyanın neresinde olursa olsun her bir Balkan Türküne ulaşmak ana hedefimizdir. Bu amaçla yurt dışında da şube açmak için etüt çalışmalarına başladık.
Üyelerimizin, hemşerilerimizin sesi olabilmek, kültürümüzü tanıtmak ve yaşatmak için BAL- GÖÇ dijital çalışmaları ile ilgili projelerimizi aktif hale geçirmek üzere ilgili komisyonlarımız çaba göstermektedir. Yakın zamanda bu projelerimizle sadece ülkemizdeki değil tüm dünyadaki soydaşlarımız ile interaktif bir şekilde iletişimde olacağız.
Kamu yararına dernek statüsünde olan BAL-GÖÇ geçmişten bugüne değin her zaman ihtiyaç sahiplerinin yanında olmuştur. Ülkemize değer katacak gençlerimize eğitim bursu, koçluk ve mentörlük desteği vermektedir. İş ilanlarını üyelerimizle paylaşarak işveren ile iş arayanları buluşturmaktadır. Üyelerimiz tarafından verilen fitre-zekat, hayır hasenatlar sosyal dayanışma hesabımızda toplanarak; kurulan komisyonlarımız tarafından belirlenen ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmaktadır. Düzenlenen kültürel etkinliklerle Balkan kültürü Anadolu’ya ve tüm akraba topluluklara tanıtılırken; Anadolu kültürü de Balkanlara götürülerek kültürel zenginliklerimizin benzer yönleri keşfedilmektedir. Yurt içi ve yurt dışında Balkanlar ve Balkan göçmenleri ile ilgili yapılan yüksek lisans ve doktora tezlerinde kaynak olarak BAL-GÖÇ’e başvurulması akademik dünyada da Balkan göçmenleri ve soydaşlarımızın ilgili dönemde gördüğü zulmün unutulmamasını sağlamaktadır.
Unutulmamalıdır ki: Biz Balkan Göçmenleri ülkesini seven, çalışkan, üretken, eğitime önem veren, bulunduğu ortamı güzelleştiren bir topluluğuz. Birlikte olmayı başardığımızda güçlüyüz. Bugün ülkemize değer katan en önemli paydaşlar Balkan camiasının yetiştirdiği evlatlardır. Biliyoruz ki çalışkan Balkan Camiası, güçlü Türkiye’nin en önemli faktörlerindendir. Güçlü Türkiyede, Balkanlarda barışın ve refahın ön planda olmasını sağlayan baş aktördür.