Bugüne kadar adları dahi duyulmayan, ciddi bir faaliyetleri de bulunmayan bazı derneklerin, soydaşlarımızla tanışma ve sorunlarını tartışma gerekçesiyle Bulgaristan’a bir gezi tertip ettiklerini,

Ancak bu ziyarette, belirttikleri amacın dışına çıkan çalışmalar yaptıklarını, beyanatlar verdiklerini,

2005 yılında Bulgaristan’da yapılacak seçimlerde, oradaki siyasi partilerden birinin adını vererek, bu partiyi destekledikleri yolunda açıklamalarda bulunduklarını öğrenmiş bulunuyoruz.

Bu geziye katılan derneklerden bazıları dönüşlerinde bizleri arayarak, yapılan toplantının içeriğini önceden bilmeden Bulgaristan’a gittiklerini, özellikle 2005 yılında yapılacak seçimlerde siyasi bir partiye destek verilmesiyle ilgili verilen beyanatlardan, yayınlanan deklarasyonlardan hiçbir haberleri olmadığını belirtmişler ve bundan büyük üzüntü duyduklarını ifade etmişlerdir.

Basınımızın çok değerli mensupları, sizlerinde çok iyi bildiği gibi,

Bugün çeşitli nedenlerle, değişik tarihlerde Türkiye’ye gelip yerleşen veya Bulgaristan’da yaşamlarını sürdüren soydaşlarımız sorunlarını çok iyi bilen, yaptığı girişimlerle bunların büyük bir kısmını çözüme kavuşturan, halli gerekenlerinde sonuca ulaşması için çalışmalarını sürdüren Federasyonlar ve Dernekler vardır. 1980’li yılların en kritik ve bunalımlı günlerinde kurulup soydaşlarımıza yapılan zulüm ve işkenceyi, Dünya kamuoyuna duyuran, en acılı günlerde onların yanında ve onlarla birlik ve onların yardımcısı olan çok büyük soydaş kitlelerini sinesinde barındıran bu dernekler, onlardan aldıkları güçle görevlerinin en iyi bir şekilde yapma gayreti içindendiler. Bu çalışmalarında Hükümetlerimizin de büyük yardımlarıyla bu şerefli görevi yürütmektedirler.

Bu nedenle,İsimleri dahi duyulmayan, faaliyetleri saptanmayan derneklerin bu açıklamaları yapmasını asla doğru bulmadık, çok yadırgadık. Geziye katılan derneklerin mensuplarının bunlardan habersiz Bulgaristan’a götürülmesi ise üzerinde ayrıca durulması gereken bir olaydır.

Kaldı ki, bu derneklerin soydaşlarımızın ne kadarını temsil ettikleri de incelemeye değer olsa gerek. Tabii böyle bir girişimde bu kadar acele edişlerini de anlamak mümkün değil.

Bizler ise, adları aşağıda yazılı olan dernekler olarak,

Daima dikkatliyiz.

2005 yılında yapılacak seçimlerde, komşumuz Bulgaristan’ın demokratikleşme hareketine katkısı olan ve insan haklarına destek veren, bu çalışmaları ön planda tutan partileri desteklemek kararındayız. Bu partilerin yayınlanacak seçim programlarını tek tek inceledikten sonra, soydaşlarımızın yararı olanı değerlendirip, buna göre görüşümüzü bildirecek ve tavsiyelerde bulunacağız.

Bu düşünce ve görüşümüzü vatandaşlarımızın ve Bulgaristan’daki soydaşlarımızın bilgi ve takdirlerine sunarız.

Saygılarımızla,

Turhan Gençoğlu
Genel Başkan

DEKLERASYONU İMZALAYAN DERNEKLER